Мъжко подстригване

ЦЯЛОСТНО ПОДСТРИГВАНЕ – Цялостното подстригване е изцяло снемане на косите за по-добра хигиена, медицински манипулации, кожни проблеми, напреднало оплешивяване или личен избор.

Независимо, че е едно от най-лесните подстригвания, все пак има важни правила, които трябва да се спазят за да се постигне професионално и естетически издържан крайния резултат. Ние винаги подхождаме индивидуално към всеки един клиент, неговите анатомични и вкусови различия.

Уточнява се желания резултат, състоянието на косата, ако е нужно се прави безплатна диагностика на скалпа за да се вземат предвид всички индивидуални характеристики и да се избере най-подходящата дължина на косата.

Пристъпва се към същинското подстригване с подходящите накрайници и машинки, дооформя се с ножица ако е нужно и се оглежда за финални корекции в дължината. Отстранява се подрязаната коса, почиства се врата и около ушите и челото и се измива косата с подходящата мъжка козметика за коса, съобразена с индивидуалните нужди.

Ако е нужно се подсушава със сешоар.

При проблеми се препоръчва козметика за домашна грижа, които да поддържат постигнатия ефект на косата в салона.

СРЕДНО ПОДСТРИГВАНЕ – Обикновено косата се скъсява до средата на ушите, като най-често се изпълнява някой от следните варианти:

Най-често косата се взима с машинка №1 и гребен на височина до средата на ушите, след това с машинка с №0 се засича и почиства врата. С ножица и гребен се изтънява косата в тила и слепоочията докато се постигне плавен преход;

Работи се с машинка №0000, като движим машинката по косата, не по главата и придаваме желаната форма на косата с плавно преливане без да се използва предпазителя на машинката. При този вариант на работа е необходимо фризьора или бръснаря да притежава опит и богато въображение за да постигне желания от клиента краен резултат. Техниката е по-бавна, но значително по-плавно прелята, фризьора демонстрира своя почерк и умения.

НИСКО (ФРЕНСКО) ПОДСТРИГВАНЕ – Подстригване, при което косата се взема на врата на височина 1-2 см. от яката на ризата, а отстрани се изтънява леко за да се оформи линията около ушите. Това подстригване се е наложило за първи път във Франция и е характерно със своята елегантност. Подходяща е за млади мъже и такива на средна възраст. Ниското подстригване се изработва с машинка с №0000, ножица и гребен. За по-финото изтъняване на косата може да се използва бръснарски гребен и машинката, която се плъзга по зъбите на смия гребен, не по главата.

ВИСОКО ПОДСТРИГВАНЕ – По-високото подстригване на косата е с характерните 2-3 см. по-високо от колкото при средното. Това подстригване отива повече на по-улегнали и мъже на възраст и клиенти с побелели коси. При вземане на косата по периферията с машинка №1 трябва да се повдига с гребен. След това се оформя линията около ушите и бакенбардите с ножица и гребен. Ако косата на темето е по-дълга се скъсява с гребен и пръсти, като в зоната на бретона се оставя по-дълга, а към темето и тила се намалява дължината постепенно.

ВИСОКО НЕМСКО ПОДСТРИГВАНЕ – Така наречената FADE прическа се извършва с машинка с №00000, намерила най-голяма популярност в Германия. При нея косата се взима с машинка №00000 до най-изпъкналата част на главата. За постигане на прическата се премахва по-голяма част от косата. Чудесен избор е за мъже с правилна форма на главата и ушите, лесна за поддръжка и удобна в ежедневието и спорта, ако клиента спортува или се поти обилно.

За да се постигне плавен преход се работи с различни предпазители на машинката, като тя се движи диагонално и срещу растежа на косъма за по-добро преливане. По-опитните фризьори могат да използват само една дължина на предпазителя, като дооформят с ножица и гребен, а по-острите и очертани ръбове да се минат с върха на ножицата като се филират за плавна преливка. Следва задължително измиване на косата с козметика съобразена с индивидуалните нужди на клиента.

НЕМСКО ПОДСТРИГВАНЕ С БРЪСНАЧ – При това подстригване вместо с най-ниския номер на машинката №00000, косата се взима с бръснач или с тример по цялата периферия на главата, докато се получи желания ефект. Подстригването с бръснач е по-трайния вариант на подстригване, защото косата се сваля до кожа и е необходимо повече време докато израсне. Тази  прическа е подходяща за хора, на които им предстои дълго пътуване. По-ясно изразения преход между дължините на косата в следствие на израстването дават по-естетичен вид на прическата. Има два варианта за изпълнение на тази прическа:

Step Down – при този вариант очертаваме линията, от която постепенно се намалява номера на машинката през 1 см., докато се достигне до 0. Плавно се прелива до кожата, като около ушите и бакенбардите се минава изцяло с бръснача.

Step Up – при този избор на подход от 0 постепенно се прелива към по-дълго, като сменяват ограничителите на машинката през 1 см. и милиметър по милиметър се прелива до постигане на желания резултат. Този метод е по-прецизен и изисква опит, защото при грешка трудно може да се постигне добро преливане, ако се вземе повече коса, от колкото трябва.