Мъжки прически

А ЛА БРОС ИЛИ „ КАНАДСКА ЛИВАДА“ – Една от най-трудните мъжки прически, за която фризьора трябва да притежава много добра техника и опит. Характерното за прическата е, че косата на теменния сектор се оставя права и равна, така че да наподобява окосена ливада, от където идва и името. Прическата е подходяща за остри и прави коси, които са гъсти. Има три основни разновидности на прическата:

В днешно време съществуват по-модерни разновидности на тази прическа.

Техниката на подстригване започва с машинка №1 и вертикално разположен гребен, като фризьора се стреми да постигне вертикално равна коса от ушите към темето, като в теменния ръб трябва да се получи ръб с хоризонтално подстриганата коса в теменната област. С помощта на четка се изправя косата на темето за да се подстриже до желаната височина напълно хоризонтално. Зоните около ушите се взима по-късо, но се внимава да не се свали до 0. Преливането на косата трябва да бъде плавно и изисква прецизност. След подстригване, косата се измива с подходяща козметика и с помощта на сешоар и четка се издухва косата в теменната област до постигане на напълно изравнен ефект на прическата.

ПОДСТРИХВАНЕ С БРЪСНАЧ ИЛИ С ТРИМЕР – Прическата се характеризира с по-дълга в предната зона на теменната област и по-къса в зоната на тила, като има силно изразен път и посока на бретона към някое от двете уши и се филира с ножица и гребен. Често се използва гел или фиксатор за по-трайно фиксиране на дългата част. Подстригването в тилната част започва от 0, като плавно и постепенно се прелива към по-дългата част на теменната зона. Около ушите се взима с бръснач или с тример, както и зоната на трата. Косата е подходяща за по-младите мъже, които са с гъста и права коса.

ПОМПАДУР – Името на прическата идва от Мадам Дьо Помпадур, която е любовница на френския крал Луи XV, но постига най-голяма популярност през 70-те години благодарение на краля на Попа – Елвис Пресли. Характерно при тази прическа е голямата дължина на косата в теменната част, с допълнително подсилен обем и рязка граница с късата зона на тила. Бакенбардите се оставят по-дълги към брадата, така че подчертават общата дължина на косата. В допълнение и за постигане на блясъка на косата се използват брилянтин и фиксатори.

ХИТ – В тази прическа се работи само с ножица и гребен, без машинка. Цялостното подстригване са прави с бръснач или с филираща техника с ножицата. Тя подходящ избор за по-чупливи и къдрави коси с по-голяма дължина, при които се търси изтъняващ ефект на обемната коса. От фризьора се изисква добро познаване на работата с изтъняващия бръснач и естетичен поглед. Прическата става истински хит в началото на 70-те години. Подстригва се на мокра коса, като косата се разделя на път и с гребен се отделят кичурите от които с бръснача се отнема обема и се филират. Бакенбардите се оставят по-дълги, както и косата около тях. След подстригването косата се измива с подходящата козметика и се подсушава със сешоар, като се придава обем в горния край. Крайния резултата може да се фиксира с гел или фиксатор.